بله دقیقا بعلت اختلال در ورود قند به سلول ها و افزایش قند خون عوارض مثل ضعف و بی حالی، کاهش وزن، احساس خشکی در دهان، پر نوشی و پر ادراری و … می تواند از علایم بیماری دیابت باشد.
متابولیسم طبیعی بدن بر این مبناست که بتواند خود را با شرایط تطبیق و از تغییرات وزنی پیشگیری کند با این وجود شما حتما با پزشک خود با توجه به مشکل زمینه ای خود مشورت بفرمایید تا علت مشخص شود.
در مراحل اولیه (پیش دیابت) ممکن است با کاهش وزن بتوان به مرحله قبل از دیابت رسید ولی وقتی خود دیابت تشخیص داده میشود، دیگر متاسفانه پروسه مزمن و اکثرا پیشرونده بوده و با درمان مناسب و کافی و رعایت تغذیه و ورزش از پیشرفت بیماری و ایجاد عوارض باید جلوگیری کرد.
بهترین اقدام اصلاح روش زندگی (تغذیه، فعالیت متناسب) است. بله سابقه دیابت تیپ ۲ در افراد درجه یک خانواده ریسک ابتلا را بالا میبرد. دیابت تیپ یک نیز در کودکانی که پدرشان به تیپ ۲ دیابت بیشتر بوده، با درصد بیشتری دیده شده است.
معمولا در مراحل اولیه ابتدا قند ناشتا مختل و سپس قند های بعد از غذا نیز افزایش می یابد. شما در مرحله پیش دیابت هستید و ممکنه تحت شرایط خاصی لازم باشد علاوه بر کاهش وزن و اصلاح روش زندگی نیاز به شروع درمان داشته باشید.
اضافه وزن بویژه با تجمع چربی شکمی ریسک دیابت را بالا می برد، با افزایش فعالیت بدنی و رعایت رژیم غذایی ( کاهش وزن ) پیشگیری می توان کرد.
قند ناشتا بیشتر از ۱۲۶ و قند دو ساعت بعد از غذا یا رندوم بالاتر از ۲۰۰ دیابت محسوب شده و در این رنج علاوه بر اصلاح روش زندگی، رعایت رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی، نیاز به شروع دارو میباشد.
نوشابه ها دارای گلوکز بالا بوده، که مصرف مداوم این نوشابه ها به علت اضافه لود قندی که وارد خون میشود، میتواند باعث تجمع چربی (به علت تبدیل گلوکز اضافی به چربی) و نهایتا اختلال در متابولیسم قند و چربی در بدن شود. رژیم غذایی بر پایه سبزیجات و میوه و قند پیچیده (نان و غلات) بیشتر و پرهیز از قند مستقیم توصیه میشود.
خیر کبد چرب به تنهایی جز ریسک فاکتورها نیست ولی اکثر افرادی که دچار کبد چرب هستند با اضافه وزن به ویژه تجمع چربی شکمی مواجه هستند که باعث افزایش مقاومت به انسولین و ظهور دیابت تیپ ۲ میشود.
قند ناشتا زیر ۱۰۰ قابل قبول است و اگر سابقه بیماری قلبی، عروقی و یا دیابت نباشد، کلسترول زیر ۲۰۰ و کلسترول LDL زیر ۱۳۰ نیز در محدوده نرمال محسوب می شود. وزن به تنهایی معیار نیست و شما باید شاخص توده بدنی یا BMI خود را محاسبه کنید که بین ۱۸-۲۵ رنج نرمال می باشد.
اقدامات لازم در مرحله پیش دیابت: مهمترین اقدام بعنوان پیشگیری و هم درمان اصلاح و تغییر روش زندگیست. افزایش فعالیت بدنی و استفاده از رژیم غذایی لازم، یعنی عدم استفاده از قند و شیرینی بصورت مستقیم حتی الامکان و کاهش مصرف مواد نشاسته ای، چربی و در نتیجه کاهش وزن، همچنین افزایش فعالیت بدنی از حداقل نیم ساعت در روز تا دو ساعت پیاده روی در روز توصیه میشود.
دکتر نغمه فاطمی – متخصص داخلی ( غدد) – فارغ التحصیل دانشگاه شهید بهشتی
(درصورت نیاز به مشاوره یا ویزیت انلاین به واتس اپ ۰۹۱۲۹۴۲۹۸۶۱ پیام دهید، در اسرع وقت با شما هماهنگی های لازم انجام خواهد شد)
026-32261093
تمامی حقوق برای دکتر نغمه فاطمی محفوظ است . ©
طراحی و توسعه توسط «مرکز نوآوری و توسعه کسب و کار (MNTK)»